Göran Schildt
Göran Schildts författarskap omfattar kulturhistoria, konstvetenskap, essäer, journalistik, reseberättelser, biografier och skönlitteratur. Hans verk associerar till en mängd olika områden, de mest kända är Medelhavet och segling.
Göran Schildt föddes 1917 i Helsingfors. Sedan barnsben drömde han om att bli författare som fadern Runar Schildt. I sina memoarer har Göran Schildt berättat att han hade en låda utanför faderns arbetsrum där han skrev sina första texter. Runar Schildt begick självmord då Göran Schildt var endast 8 år gammal.
Studenten tog Göran Schildt ett år före sina klasskompisar eftersom han valt att studera det sista året på egen hand. Efter studenten reste han till Frankrike för att lära sig franska. Hösten 1934 bodde han hos en familj i Pyrenéerna och våren 1935 studerade han vid Sorbonne universitetet i Paris. Julen 1934 reste han till Mallorca och kom för första gången i kontakt med det brusande Medelhavet. En annan viktig resa för Göran Schildt var den han gjorde till Italien 1937 tillsammans med vännen Georg Henrik von Wright.
Från vinterkriget till Önskeresan
Göran Schildt deltog i vinterkriget 1939-40 och skadades svårt av en explosiv kula som träffade honom i underlivet. Under den långa konvalescentperioden bestämde han sig för att om han överlever detta skall han med egen båt segla ner till Medelhavet. Den drömmen förverkligade han 1948 tillsammans med första frun Mona Morales-Schildt då de med ketchen Daphne seglade längs de franska floderna och kanalerna ner till Lavagna. Boken Önskeresan (1949) som handlade om denna resa blev en stor framgång för Göran Schildt.
Som författare är Göran Schildt mest känd för sina böcker om seglatserna med Daphne. Det var dock med romanen Önskeleken han debuterade 1943. Schildts författarskap är mångsidigt och omfattar kulturhistoria, konstvetenskap, essäer, journalistik, reseberättelser, biografier och skönlitteratur. Sin doktorsavhandling i konsthistoria skrev han om Paul Cèzanne. Han har också skrivit en bok om André Gide som bidrog till att Gide erhöll Nobelspriset i litteratur 1947. Göran Schildt ansökte om professuren i konsthistoria vid Helsingfors universitet 1947. I sista stund drog han tillbaka ansökan och valde istället seglingen och det fria livet som skribent.
Hem på Leros
År 1965 skaffade sig Göran Schildt ett andra hem på den grekiska ön Leros tillsammans med Christine Schildt. Här kom de i direkt kontakt med den grekiska kulturen och Daphne fick en ny hemhamn. Idag finns den restaurerade Daphne vid Forum Marinum i Åbo.
Vänskapen med Alvar Aalto
Vänskapen mellan Alvar Aalto och Göran Schildt uppstod 1952 då Schildt tillsammans med vännen Roberto Sambonet besökte Aaltos arkitekturbyrå på Bangatan i Helsingfors. Besöket resulterade i ett nära vänskapsförhållande som varade fram till Aaltos död 1976. Schildt publicerade artiklar om Aaltos nya byggnader och efter Aaltos död skrev Schildt en biografi i fyra volymer om arkitekten. Alvar Aalto erbjöd sig att kostnadsfritt rita ett hus i Ekenäs åt Göran och Christine Schildt som stod färdigt 1970. Det var i detta hus som Göran Schildt tog sitt sista andetag den 24 mars 2009.