Nytt pedagogiskt gratisspel gör antikens historia levande

Christine och Göran Schildts stiftelse har nu lanserat spelet Daphnes resor – Jakten på antiken. Spelet är webbaserat och optimerat för surfplattor, men kan också spelas på dator. Spelet är gratis att spela och kräver ingen registrering. Spelet lämpar sig som kompletterande material till undervisningen i antikens historia i årskurs 4–6 eller som en introduktion innan ett besök till Villa Skeppet i Ekenäs. 

Bakgrund

Inom stiftelsen har tanken om att producera ett spel med Medelhavet som skådeplats funnits sedan 2015. Göran Schildts äventyr och intresse för det grekiska kulturområdet är som gjorda för att bearbetas till ett spel. Det nya spelet levandegör Schildts andliga arv och vill öka kunskapen och intresset för historia. Fokus är lagt på antiken och det grekiska kulturområdet som stod Göran Schildt närmast. 

Spelets upplägg

Berättelsen i spelet utspelar sig på Medelhavet där eleven seglar från stad till stad med författaren Göran Schildts segelbåt Daphne. Resan följer en geografisk rutt men är inte kronologisk i tid. Med hjälp av en tidslinje kan eleven följa med i vilken tid varje avsnitt utspelar sig. Under resan samlar spelaren på sig både antika föremål och kunskap om antikens historia, med fokus på det grekiska kulturområdet. Spelaren ledsagas av Pythia, oraklet i Delfi, och träffar även guden Apollon, filosofen Sokrates och flera andra. Spelet innehåller flervalsfrågor men även några kluriga gåtor som behöver lösas för att ta sig vidare och komma i mål. 

Manuskriptet är skrivet av stiftelsens verksamhetsledare Jennifer Dahlbäck och har faktagranskats av universitetslektor Kristian Göransson och antikhistoriker Kaj Sandberg. Forskare och företagare Linda Mannila har kommenterat manuset ur ett pedagogiskt perspektiv. J&Co Digital har stått för den tekniska och grafiska utföringen. 

Följ med på ett spännande äventyr!

Din varukorg