Arkitekt Elissa Aalto 100 år

Arkitekt Elissa Aalto 100 år

Utställningen Arkitekt Elissa Aalto är öppen i Villa Skeppets bastubyggnad 29.10-29.11.2022 tisdagar, torsdagar och lördagar kl. 12-16 (stängd 5.11.2022). Villa Skeppet ordnar öppet hus, fredag 28.10 kl. 17-19.30 och samtidigt firas utställningens öppna vernissage i samband med evenemanget Kulturlänken: läs mer här: https://villaskeppet.fi/aktuellt/kulturlanken-under-morka-helgen/

Alla är hjärtligt välkomna!

Arkitekt Elissa Aalto-utställningen fortsätter turnera i Alvar Aalto-städerna

Med anledning av Elissa Aaltos (1922-2022) jubileumsår har Alvar Aalto-stiftelsen producerat en turnerande utställning, Arkitekt Elissa Aalto, som presenterar den begåvade och målmedvetna arkitektens livsverk. Utställningen visades i Rovaniemi i Lappia-huset i september och öppnar nu samtidigt i två Alvar Aalto-städer, Alajärvi och Ekenäs. Utställningen belyser Elissa Aaltos offentliga och privata roll i arkitektbyråns vardag och vid sidan av sin berömda arkitektmake.


Alvar Aalto-stiftelsens eldsjälar, Elissa Aalto och Göran Schildt, jobbade för att bevara Aaltos arv


På basen av den större utställningshelheten har en mindre utställning sammanställts som visas i Ekenäs, i Villa Skeppets bastubyggnad. Alvar Aalto ritade Villa Skeppet (1969-70) till paret Göran och Christine Schildt, det blev det sista småhuset Aalto planerade som färdigställdes. Elissa och Alvar Aalto var goda vänner med författaren Göran Schildt och hans båda fruar. Göran och Christine Schildt gifte sig 1966 och Aaltos och Schildts umgicks därefter flitigt. Christine Schildt minns sin vän Elissa Aalto som en ovanligt varm och glad person. ”Det var lätt att umgås med henne och hon spred mycket glädje omkring sig. Jag minns Elissa Aalto med värme och gläder mig över att hennes livsverk lyfts fram under jubileumsåret,” berättar Christine Schildt.

Elissa Aaltos roll

Elissa Aaltos roll som stöttepelare för Alvar Aalto, arkitektbyrån och Alvar Aalto-stiftelsen är anmärkningsvärd. Göran Schildt fungerade som primusmotor för grundandet av stiftelsen och efter Aaltos död verkade han länge som stiftelsen ordförande, därtill forskade, skrev och föreläste han flitigt om Aaltos arkitektur. Tillsammans medverkade Elissa Aalto och Göran Schildt till att arkitektbyråns ritningar och arkivmaterial såldes som en helhet till Alvar Aalto-stiftelsen och det började ordnas och katalogiseras. Elissa Aaltos bestående avtryck hittas i ett flertal slutförda projekt, ett antal omsorgsfullt restaurerade värdebyggnader samt det i världsklass unika bevarandet av en ritningssamling som en intakt helhet.
 
Elissa Aaltos 100-årsjubileum har uppmärksammats av Alvar Aalto-stiftelsen på flera olika sätt under året. I Alvar Aaltos ateljé i Helsingfors visas en mindre utställningen om Elissa Aaltos livsverk och jubileumsåret till ära har en Elissa Aalto 100 produktserie lanserats. I november publicerar stiftelsen också en bok om Elissa Aalto. Jubileumsåret kulminerar den 22 november då Elissas födelsedag infaller.


 
Utställningens innehåll och pressförfrågningar

Alvar Aalto stiftelsen
Koordinator för Elissa Aalto 100-årsjubiléet, Mari Forsberg
Tel. 050 325 1909
mari.forsberg@alvaraalto.fi


Utställningsförfrågningar, Ekenäs

Christine och Göran Schildts stiftelse
Verksamhetsledare Jennifer Dahlbäck
Tel. 040 0212825
jennifer@villaskeppet.fi
www.villaskeppet.fi
 

Din varukorg