Arkkitehti Elissa Aalto 100 vuotta

Arkkitehti Elissa Aalto 100 vuotta

Pienoisnäyttely Arkkitehti Elissa Aalto esillä Villa Skeppetin saunarakennuksessa 29.10.−29.11.2022 tiistaisin, torstaisin ja lauantaisin klo 12−16 (suljettu Pyhäinpäivänä 5.11.). Villa Skeppetissä on avoimet ovet perjantaina 28.10. klo 17−19.30 ja samalla vietetään näyttelyn avajaisia. Samalla vietetään Kulttuurilenkki tapahtuma. Lue lisää tästä: https://villaskeppet.fi/fi/aktuellt/kulttuurilenkki-pimeana-viikonloppuna/

Lämpimästi tervetuloa!

Arkkitehti Elissa Aallosta kertova näyttely esille Alvar Aalto -kaupunkeihin


Elissa Aallon
 (1922-2022) juhlavuoden kunniaksi Alvar Aalto -säätiö on tuottanut Arkkitehti Elissa Aalto -kiertonäyttelyn, joka esittelee lahjakkaan ja määrätietoisen suunnittelijan elämäntyötä. Näyttely aloitti kiertonsa Rovaniemen Lappia-talosta syyskuussa. Lokakuun lopulla näyttely avautuu kahdessa Alvar Aalto -kaupungissa, Alajärvellä ja Tammisaaressa. Näyttely valottaa Elissa Aallon julkista ja yksityistä roolia Alvar Aallonarkkitehtitoimiston arjessa sekä kuuluisan arkkitehtimiehensä rinnalla. 

altGöran Schildt ja Elissa Aalto Alvar Aalto symposiumissa 1980. Kuva: Alvar Aalto säätiö.

Elissa Aalto ja Göran Schildt työskentelivät määrätietoisesti Aallon perinnön säilyttämisen puolesta

Laajemmasta näyttelykokonaisuudesta kuratoitu pienoisnäyttely Arkkitehti Elissa Aalto avautuu Tammisaaressa Villa Skeppetin saunarakennuksessa. Göran ja Christine Schildtille piirretty Villa Skeppet (1969−70) jäi viimeiseksi Alvar Aallon suunnittelemaksi asuinrakennukseksi. Elissa ja Alvar Aallosta tuli perheystäviä kirjailija ja filosofian tohtori Göran Schildtin ja hänen molempien vaimojensa kanssa. Göran ja Christine Schildt avioituivat vuonna 1966, jonka jälkeen Aallot ja Schildtit viettivät aikaa yhdessä. Christine Schildt muistaa ystävänsä Elissa Aallon erityisen nauravaisena ja lämminhenkisenä ihmisenä. ”Hänen kanssaan oli helppo olla ja hän levitti iloa myös ympärilleen. Muistelen Elissa Aaltoa lämmöllä ja iloitsen, että hänen elämäntyönsä on nostettu esiin juhlavuoden aikana”, kertoo Christine Schildt.

Elissa Aallon rooli Alvar Aallon, arkkitehtitoimiston ja Alvar Aalto -säätiön tukipilarina on huomattava. Göran Schildt oli säätiön perustamisen primus motor ja Aallon kuoltua Schildt toimi pitkään säätiön puheenjohtajana sekä tutki, kirjoitti ja luennoi aktiivisesti Aallon arkkitehtuurista. Elissa Aallon ja Göran Schildtin myötävaikutuksella arkkitehtitoimiston piirustukset ja muut arkistoaineistot myytiin kokonaisuutena Alvar Aalto -säätiölle ja niitä ryhdyttiin järjestämään ja luetteloimaan. Elissa Aallon elämäntyön pysyviä jälkiä ovat lukuisat loppuunsaatetut projektit, joukko huolella kunnostettuja arvorakennuksia, sekä yksi harvoista jakamattomana säilyneistä piirustuskokoelmista maailmassa. 

Elissa Aalto 100 -juhlavuotta on vietetty Alvar Aalto -säätiössä monin tavoin. Alvar Aallon ateljeessa Helsingissä on esillä pienoisnäyttely Elissa Aallon elämäntyöstä ja Alvar Aalto Shopin valikoimissa on myynnissä ainutlaatuinen Elissa Aalto 100 -tuotesarja. Alvar Aalto -säätiö julkaisee marraskuussa ensimmäisen Arkkitehti Elissa Aallosta kertovan kirjan, joka valaisee suurelle yleisölle varsin tuntemattomaksi jääneen suunnittelijan työtä ja elämää. Arkkitehti Elissa Aalto -julkaisu tulee myyntiin säätiön museokohteisiin ja Alvar Aalto Shop -verkkokauppaan. Elissa Aallon syntymäpäivää vietetään 22.11.2022.

Lisätietoja:

Näyttelyn sisältö- ja mediatiedustelut
Alvar Aalto -säätiö
Elissa Aalto 100 -juhlavuoden koordinaattori Mari Forsberg
puh. 050 325 1909
mari.forsberg@alvaraalto.fi

Näyttelytiedustelut Tammisaaressa
Christine ja Göran Schildtin säätiö 
Toiminnanjohtaja Jennifer Dahlbäck 
puh. 0400 212 825 
jennifer@villaskeppet.fi 
www.villaskeppet.fi 

Ostoskorisi