Bakgrund

Bakgrund

Villa Skeppet gick ursprungligen under namnet Villa Schildt men Ekenäsborna döpte snart om det till Skeppet.

”Både inifrån och utifrån får man visionen av en fartygsstäv, som reser sig mot södra viken i Ekenäs. Så bör det väl också vara, när det är frågan om ett hus som Alvar Aalto har ritat för seglaren och författaren Göran Schildt.” (Västra Nyland 13.1.1971)

Villa Skeppet planeras

Alvar Aalto planerade Villan utgående ifrån Christine och Göran Schildts önskemål. De var ett barnlöst par och önskade sig inte ett alltför stort hus. Aalto ville dock ge huset några särdrag i form av ett monumentalt vardagsrum och en skulptural öppen spis.

Planeringen av huset började med att Alvar och Elissa Aalto inspekterade tomtens möjligheter. En av de stora fördelarna var givetvis placeringen intill havet och den vackra omkringliggande naturen.

Aalto fann däremot negativt det faktum att höjdskillnaden mellan gatan och innergården endast var en och en halv meter. Aalto hade en förkärlek för trappor och lyckades trots allt planera in flera sådana. Några steg framför ytterdörren, några i hallen och sedan 10 trappsteg som ledde upp till vardagsrummet. Denna lösning blev möjlig då Aalto valde att lyfta upp vardagsrummet ovanpå garaget. Detta hindrade samtidigt insynen från gatunivå och därför behövdes varken staket eller insynsskydd uppföras framför huset. Byggnaden fick därmed sin rätta placering i landskapet enligt Aalto.

Byggnadens grunddrag var klara redan i de första skisserna. Det solfjäderformade taket framträdde såväl som rumsindelningen. Författarens arbetsrum låg litet avsides från resten av byggnaden, precis som Schildt önskat. I de första skisserna var bastuavdelningen en del av byggnadskroppen men senare blev bastun en skild byggnad med brasrum och ett gästrum. I gästrummet var den ena halvan tillägnad August Strindberg och den andra Henrik Ibsen. Inredningen skilde sig här märkbart från resten av byggnaden. Möbler ritade av Aalto och föremål från Medelhavsländerna bildar en fin helhet. Det var uttryckligen Göran Schildts önskan att inreda gästrummet i en annan stil.

Villa Skeppet finner sin plats i natursköna Ekenäs

Ekenäs blev Göran Schildts nya hemort av flera orsaker. Dels hade Aalto redan ritat en byggnad i Ekenäs, Ekenäs Sparbank. Dels menade Aalto att Ekenäs är en lämplig småskalig stad med närhet till naturen. Detta passade fint för Christine som var hemma från grannstaden Karis och gärna ville bo nära sin familj. Göran hade däremot ingen direkt koppling till Ekenäs utan var född i Helsingfors och vistades under sin barndom mycket i östra Nyland. Han hade även låtit bygga ett hus i Östersundom, Villa Ithaka. Härifrån tvingades han flytta bort 1968 och hade därefter inte längre någon fast punkt i Finland.

Christine och Göran Schildt hade 1965 delvis bosatt sig på den grekiska ön Leros och tillbringade följaktligen största delen av året där. Alvar Aalto deklarerade då: Du är alldeles för mycket utomlands, jag skall rita dig ett så fint hus att du flyttar tillbaka till Finland.

Din varukorg